Van academia naar media

Om maar met de deur in huis te vallen: per 1 mei ga ik bij RTL Nieuws werken! Wellicht heeft u dit al op de website of via twitter gezien.

Dat is best wel een overstap, van academia naar de media. Aan de andere kant ben ik al zo’n 15 jaar actief in wetenschapscommunicatie middels lezingen, paneldiscussies, blog, twitter, boek, etc. Toen ik de vacature zag (via een tip; ik was helemaal niet op zoek naar een andere baan) begon het dan ook wel te kriebelen. En besloot ik uiteindelijk om de stoute schoenen aan te trekken.

Overigens blijf ik wel met één been in de universiteit staan: ik houd een kleine betrekking aan Amsterdam University College (AUC) om nog college te kunnen blijven geven in een paar klimaat-gerelateerde vakken. Ik ben niet betrokken bij universitair onderzoek. Mijn blogactiviteiten zullen op een laag pitje komen te staan.

Naast dat het klimaatsysteem gewoon heel intrigerend is om te proberen te doorgronden, raakt klimaatverandering natuurlijk ook aan tal van maatschappelijke kwesties. Mensen hebben recht op de juiste informatie om zich hier een goed onderbouwde mening over te kunnen vormen. Zowel onderwijs als media spelen hierbij een belangrijke rol. Zeker in dit ‘post-truth’ tijdperk is een eerlijke informatievoorziening belangrijk. Op verschillende plekken in de wereld zaagt stelselmatige desinformatie aan de tafelpoten van de democratie. Zoals ik eerder schreef in de context van corona:

Laten we, juist in tijden van crisis, het hoofd helder houden en vertrouwen op de wetenschap als methode bij uitstek om de werkelijkheid om ons heen te begrijpen. Vervolgens kunnen we, mede op basis van die wetenschappelijke informatie, bepalen hoe we met de crisis om willen gaan. In de politieke besluitvorming daarover kunnen we het natuurlijk hartgrondig met elkaar oneens zijn. Maar een gedeelde visie op de werkelijkheid, zoals de wetenschap die met enig voorbehoud en voortschrijdend inzicht verschaft, is daarbij onontbeerlijk. Complottheorieën en wetenschapsontkenning kunnen we missen als kiespijn.

Wij hebben hier op het blog geregeld kritiek geuit op mediaberichtgeving. In die zin is het natuurlijk best pikant dat ik nu zelf bij een groot mediabedrijf ga werken. Tegelijkertijd getuigt het van moed van RTL om een kritische, wetenschappelijke stem in huis te halen. Op twitter regende het meteen al veel tegengestelde meningen n.a.v. het nieuws van mijn komst naar RTL, waarvan de één constructiever was verwoord dan de andere.  

Acht jaar geleden schreven wij een beschouwend stuk over de rol van de media bij het communiceren over (klimaat)wetenschap. De overwegingen daarin zijn nog steeds van toepassing op het medialandschap, al heb ik de indruk dat veel reguliere media beter hun best doen om geen doorgeefluik te zijn voor misinformatie (uitzonderingen daargelaten). De bottom line:

Natuurlijk zijn er verschillende meningen over hoe om te gaan met klimaatverandering en die verdienen het allemaal om gehoord te worden. Maar is het te veel gevraagd om dan wel te verlangen dat dat niet gebeurt op basis van pertinent onjuiste of uit hun verband gerukte feitelijke claims?

Zoals het geformuleerd wordt in het ethics handbook van de Amerikaanse National Public Radio:

Our goal is not to please those whom we report on or to produce stories that create the appearance of balance, but to seek the truth.

Ik ga (blijf) mijn best doen.

10 Reacties op “Van academia naar media

 1. Veel succes daar, Bart!
  Een begrijpelijke maar wel verrassende overstap. Het zal de klimaatberichtgevibg van RTL zeker ten goede komen.

  Like

 2. Top!

  Like

 3. G.J. Smeets

  “Ik ben niet betrokken bij universitair onderzoek. Mijn blogactiviteiten zullen op een laag pitje komen te staan.”

  Bart, je bent over een paar dagen dus onderzoeksjournalist en deeltijds docent, geen wetenschapper meer.
  Vraag: wat betekent ‘laag pitje van mijn blogactiviteietn’ voor Klimaatveranda? Al geruime zit ook je medeblogger Bob Brand op ‘laag pitje’ als ik afga op de opmerkelijke *afwezigheid* van zijn informatieve bijdragen in discussiedraadjes. Blijven over Hans Custers en Jos Hagelaars. Wat mij betreft, aan hen beiden sterkte gewenst in de blogactiviteiten van Klimaatveranda want ik ben fan. En uiteraard aan jou succes met je nieuwe baan!

  Like

 4. marion roosendaal

  Gefeliciteerd met je nieuwe baan. Bedankt voor je werk voor het klimaat hebt verzet. Groet Marion Roosendaal

  Outlook voor iOS downloaden ________________________________

  Like

 5. Het is altijd goed dat een klimaatwetenschapper ook eens iets over het klimaat gaat vertellen op de televisie. Want je hoort soms in programma’s veel onzin vertellen over het klimaat. Dus het is altijd fijn om iemand te horen die zijn vak kent.

  Like

 6. Proficiat! Hopelijk blijft deze site in de lucht?

  Like

 7. henri an raamsdonk

  Voor de onafhankelijke journalistiek kan je dan ook eens schrijven over de sneeuw in Japan een meter hoog ,een week lang.
  Of over de sneeuw voor het eerst in 30 jaar in Griekenland en Turkije.
  Einde kersen plukken…

  Like

 8. Paul den Hartog

  Gefeliciteerd Bart, en veel succes!
  Uiteraard hoop ik dat Klimaatveranda blijft bestaan.

  Like

 9. Hans Custers

  @Henri van Raamsdonk,

  Je illustreert het nut van mensen met deskundigheid in de media. Een deskundige zou bijvoorbeeld uit kunnen leggen dat het in een warmer klimaat best nog kan sneeuwen. Ook in warmere streken, en dan vooral in de hoger gelegen gebieden, omdat het helemaal niet zo uitzonderlijk is dat de temperatuur daar wel eens rond het vriespunt ligt. En dat is de temperatuur waarbij je zware sneeuwval kunt verwachten. Wordt het kouder, dan kan de lucht steeds minder vocht bevatten en kan er dus ook niet meer zoveel sneeuw uitvallen.

  Zo’n deskundige zou dan ook uit kunnen leggen dat meer extreme neerslag een volkomen logisch gevolg is van het warmer worden van het klimaat. Omdat er meer water verdampt uit warmere oceanen. Wereldwijd zal het iets minder vaak sneeuwen als het warmer wordt, maar als het sneeuwt zal het vaker een flinke hoeveelheid zijn.

  Het is niet zo ingewikkeld, maar in sommige kringen schijnt dit moeilijk te begrijpen te zijn. Want daar blijft men maar doen alsof zware sneeuw in tegenspraak zou zijn met opwarming. Goed dat RTL iemand in huis heeft gehaald die dergelijke mythes kan ontkrachten.

  Like

 10. Dirk Roorda

  Gefeliciteerd Bart!
  Ik denk dat je vakkundig een positie hebt gekozen waar jouw klimaatberichtgeving de grootste hefboomwerking heeft.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s