Versleten mythes van een zelfverklaard deskundige

Iemand die zichzelf het predikaat ‘klimaatdeskundige’ liet aanmeten kreeg laatst de ruimte om zijn praatjes te verkopen bij Ongehoord Nederland. Ferdinand Meeus heet hij, een Vlaamse ‘doctor in de wetenschappen.’ Meeus heeft geen enkele aantoonbare deskundigheid op dit onderwerp. Hij heeft nooit onderzoek naar het klimaat gedaan en dus ook geen enkele wetenschappelijke publicatie daarover op zijn naam staan. Hij noemt zichzelf ‘IPCC expert reviewer’, maar ook dat zegt niets over zijn inhoudelijke kennis en veel over de trucjes die hij gebruikt om de schijn van deskundigheid te wekken.

We kregen het verzoek om te reageren op de serie claims die voorbijkomen in een clipje van de uitzending van een paar minuten dat op sociale media is geplaatst. Heel moeilijk is dat niet, omdat het allemaal oeroude, tot op de draad versleten pseudosceptische mythes zijn. De weerleggingen hebben we allang geschreven, meestal al jaren geleden. Hieronder een kort overzicht.

IJsberen

De ijsberen-populatie is inderdaad aanzienlijk toegenomen sinds de jacht erop zo’n vijftig jaar geleden werd verboden. Maar dat zegt natuurlijk niets over de bedreiging van hun habitat en de te verwachten gevolgen daarvan.

Zee-ijs

Van jaar tot jaar zitten er aanzienlijke schommelingen in het klimaat. Wie wil ontkennen dat het klimaat verandert kan altijd wel iets vinden dat voor een korte periode ingaat tegen de langetermijntrend: ofwel de temperatuur, ofwel de hoeveelheid neerslag, ofwel de hoeveelheid ijs die smelt op Groenland, enzovoort. In dit geval is het dus het zee-ijs in het noordpoolgebied geworden. De minimumhoeveelheid, die wordt bereikt in september, lag in 2007 en 2012 ver onder de trend. Sindsdien volgt dat minimum de trend weer vrij aardig, al lag het er vorig jaar wat boven. Dit jaar zal dat vermoedelijk ook zo zijn, maar variaties op korte termijn zijn geen voorspelling van de trend op lange termijn.

Hoeveelheid zee-ijs in september. Bron: NSIDC

Invloed van CO₂ op het klimaat

Het broeikaseffect is al meer dan anderhalve eeuw onomstreden wetenschap en dus wordt het warmer als er meer broeikasgassen in de atmosfeer komen. Ook als mensen die broeikasgassen uitstoten. Die wetenschap staat als een huis.

Klimaatverandering is lokaal

Er zijn lokale verschillen, daar is geen discussie over. Sommige van die verschillen, zoals de snelle opwarming van het noordpoolgebied, werden meer dan een eeuw geleden al voorspeld. Maar het kaartje hieronder, waarin de gemiddelde temperatuur van vorig jaar wordt vergeleken met die van de eerste helft van de vorige eeuw, laat zien dat het klimaat wereldwijd verandert.

Gemiddelde temperatuur in 2021 ten opzichte van 1900-1950. Bron: NASA-GISS

Het klimaat is wel vaker veranderd

Dat is zeker zo. De kennis over de menselijke invloed is zelfs ontstaan vanuit onderzoek naar klimaatveranderingen in het verleden. Die bleken meestal alleen te verklaren uit een aanzienlijke invloed van CO₂. Wat ook vaststaat is dat het klimaat niet ‘zomaar’ verandert. De energie om de hele aarde op te warmen komt niet uit het niets.

Ze roepen dat de wereld over 12 jaar is vergaan

Dit is een schoolvoorbeeld van een stropop-redenering. Op Twitter is vast wel ergens iemand te vinden die zoiets roept, maar met klimaatwetenschap heeft het helemaal niks te maken. Klimaatwetenschappers zijn net zo kritisch op onzinnige doemverhalen als op pseudosceptische mythes.

Insinuaties en complottheorieën

Pseudosceptici kunnen niet zonder verdachtmakingen en complottheorieën, zo blijkt maar weer eens. In werkelijkheid bestaat er niet eens een persoon of organisatie die de duizenden klimaatwetenschappers van over de hele wereld in dezelfde richting zou kunnen sturen. Het enige dat ze allemaal beïnvloedt is het wetenschappelijk bewijs. En mocht iemand ergens het bewijs hebben dat het toch anders zit dan wordt gedacht, dan is er geen enkele reden om dat bewijs achter te houden. Die publicatie zou namelijk eeuwige roem opleveren en een gegarandeerde Nobelprijs.

Voor een Nobelprijs heb je natuurlijk wel echt wetenschappelijk bewijs nodig. Het verhaal van de zelfbenoemde ongehoorde deskundige komt daar niet eens bij in de buurt. In dat verhaal vallen alleen het cynisme, de gemakzucht en de desinteresse op. Het doet er blijkbaar niet meer toe of het nog een beetje geloofwaardig is, en dat beweringen al tien, twintig of honderd keer zijn weerlegd maakt ook niet uit. De makkelijkste weg naar bevestiging van het eigen gelijk is altijd goed genoeg. Wie dat zou willen kan met een beetje echte interesse en goede wil, een beetje gevoel voor wetenschap en een paar uurtjes googelen een hoger niveau van deskundigheid bereiken. Maar reken dan maar niet op een plekje aan tafel bij Ongehoord Nederland.

11 Reacties op “Versleten mythes van een zelfverklaard deskundige

 1. Er is een goede reden dat deze nonsense tot voor kort Ongehoord bleef in Nederland.

  Like

 2. Klimaatverandering is van alle tijden. Maar zo ook extincties. Dus wil je dat?
  Hans, bedankt voor de moeite dit weer te doen. Maar het is een beetje dweilen met de kraan open. Overigens ben ik door deze man als zo velen geblokkeerd.

  Like

 3. Zie s.v.p. ook dit draadje op Twitter uit 2020 met de tweets daaronder: 🙂

  Like

 4. “We kregen het verzoek om te reageren op de serie claims die voorbijkomen in een clipje…”

  Wie haalt het in zijn hoofd om dergelijk verzoek te doen? Wie?
  Het is mij een raadsel, Hans, dat aan dat verzoek is voldaan. Ik weet niet of je het in de smiezen hebt maar je reactie is net zo versleten als de claims in het gewraakte clipje. Van dat soort clipjes zijn er tig-honderd op www. Of ben je er op uit om Ongehoord Nederland een luisterend oor te verlenen?

  Like

 5. “Doctor in de wetenschappen”. Dit klinkt als een kermisattractie. Een goochelaar of zo. Toch gaan er weer een groot aantal mensen instinken. Ik denk dat we nog één grote golf klimaatdesinformatie over ons heen krijgen, maar dat zal wel de laatste stuiptrekking zijn. Het stelt me eigenlijk wel gerust. Zo’n Meeus maakt duidelijk dat er geen zelfverzekerde lobby meer achter staat, het zijn nu vooral de ooit geronselde nuttige idioten die nog wat nadieselen.

  En nog belangrijker is het om de passief-aggressieve houding van Shell en consorten aan de kaak te stellen en te zagen aan de legale stoelpoten waar ze zo comfortabel op zitten. Ontneem ze de rechtsbescherming die ze nodig hebben om hun investeringen veilig te stellen, en vooral: ontneem ze de bescherming tegen schadeclaims. Dan houdt het boren snel op.

  Om dit steekwapen te hanteren, moet er voldoende verontwaardiging zijn over de teloorgang van de kwaliteit van onze leefomgeving en van de natuur door klimaatverandering. En daarom moeten mensen als Meeus keer op keer bestreden worden. Op elke verjaardag en bij elk koffiezetapparaat. Het is belangrijk dat de mensen die daar dit soort praatjes verkopen meteen lik op stuk krijgen, en een beetje meewarig worden aangekeken, in plaats van andersom. Zo krijgen we op termijn steeds meer mensen die helpen om processen tegen Shell te financieren.

  Daarom ben ik altijd blij met zo’n opfrisser. Bedankt Hans.

  Geliked door 1 persoon

 6. Hans Custers

  Goff,

  Er zijn mensen die zo’n filmpje zien en die dan graag willen weten hoe het werkelijk zit. Waarom zouden ze dat niet mogen vragen? En waarom zouden we de bekende weerleggingen dan niet nog een keer op een rijtje mogen zetten?

  En verder lijkt het me ook niet slecht om nog eens te laten zien hoe versleten dergelijke verhaaltjes zijn.

  Geliked door 1 persoon

 7. Er zijn mensen die de hele theorie van de antropogene opwarming van de Aarde afdoen als een links complot. Een soort afgunst op mensen die zich de luxe kunnen veroorloven om op grote schaal te leven. Ze willen ons uiteraard teug laten keren naar de Middeleeuwen. Waarom ze dat zouden willen kan niemand uitleggen maar dat moet je maar gewoon geloven want “ze” (wetenschappers, CBS, milieubeweging, Greenpeace, Groen Links enz. enz.) zijn nu eenmaal links en dus fout. Een simpele redenering die altijd werkt.

  Like

 8. Pingback: Firehosen met klimaatscepticus Ferdinand Meeus - Kloptdatwel?

 9. Denk aan de milankovitch cyclus! Past de hoofdwetten van thermodynamica toe en zonnecyclussen! De werking van de jitananatuur(vergroening van de aarde door verhoogd CO2 ( wat weer voor verkoeling zorgt! En bedenk ook dat deze reactie tijd nodig heeft ivm de enorme massa van de aarde en oceanen! Pure natuurkunde! Dat verklaart alles! Het is niet zo dramatisch!

  Like

 10. Hans Custers

  Toevallig is er onlangs een uitgebreid overzichtsartikel verschenen over de trage veranderingsprocessen in het klimaat, zoals de Milanković-cycli. Volgens die cycli zitten we al enkele duizenden jaren in een periode van (trage) afkoeling, zeker op het noordelijk halfrond. Meer daarover hier.

  Geliked door 1 persoon

 11. Beste Rob,

  De klimaatwetenschap is nou JUIST de tak van studie die de Milankovitch-cycli ontdekt heeft… Er is allang volop rekening mee gehouden. We hebben een hele reeks blogstukken waar de Milankovitch-cyclus ter sprake komt, waaronder:

  Kip-en-ei bij CO2 en de temperatuur

  Het Vroeg Antropoceen en het voorkomen en uitstellen van een ijstijd

  Een verklaring voor de vorm van de ijstijd-cycli?

  In onze huidige tijd (het late Holoceen), werken deze Milankovitch-cycli juist verkoelend. Dit komt doordat de zonne-instraling in het Arctische gebied al enkele duizenden jaren daalt. De zon komt daar nu, in de zomer, steeds iets minder hoog en minder lang boven de horizon.

  Van nature zou het nu dus juist heel langzaam af moeten koelen! Het benadrukt dat de huidige opwarming (al helemaal de extreem snelle opwarming van het Arctische gebied), aan de mens te wijten is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s