Dankjewel Jan Paul van Soest voor Blog Award!

Tot mijn verrassing kreeg ik een paar dagen geleden van Jan Paul van Soest een ‘blog award’ uitgereikt. Die neem ik dankbaar ik ontvangst; dankjewel Jan Paul! Evenals de Woody Guthrie award, die ik een paar weken terug kreeg voor m’n Engelstalige blog, is dit een “virtuele prijs van bloggers onder elkaar”. Komt al het goede dan toch in tweeën?

Jan Paul van Soest houdt zelf een heel goed doordachte blog bij. Ik vond met name zijn posts over bottom-up versus top-down duurzaamheid interessant en stemmen tot nadenken: Duurzaamheid onderlangs of bovenover? en Het doolhof van de duurzame keuzes. Hij houdt daarin een sterk pleidooi dat structurele veranderingen noodzakelijk zijn om duurzaamheid te bereiken en noemt zichzelf een ‘structuralist’ in tegenstelling tot ‘individuele verantwoordelijksdenkers’. Hij geeft wel aan dat hij de zaken graag van verschillende kanten bekijkt (dat herken ik):

het enthousiasme, de inspiratie, de drive is vooral bottom-up; maar als niet top-down absolute grenzen worden ingesteld, blijft het dweilen met de kraan open. En als die absolute grenzen er dan zijn, is uiteindelijk de enige effectieve actie die grenzen verder naar beneden brengen. Maar er zijn maar weinig beleidsmakers bereid top-down te doen wat nodig is. Dat geldt zeker voor Nederland. Dat zal dus door de Vereniging van Duurzame bottom-uppers moeten worden afgedwongen. 

Ik ben even gaan zoeken wat die blog award inhoudt, of er een verhaal, een geschiedenis aan vast zit. Jan Paul kreeg hem van Annelies Roon van het groene web, en zij van stadsakker, waarop werd uitgelegd wat de opzet van de award is: 

Geef deze award door om anderen te attenderen op leuke, mooie en inspirerende blogs. De spelregels zijn eenvoudig:

 • Je maakt een verwijzing naar de blog en/of persoon die je de award heeft gegeven.
 • Geef vervolgens de award door aan 3 tot 5 van je favoriete blogs en maak in je bericht een koppeling naar deze blogs.
 • Laat een berichtje achter op deze blogs dat ze een Award gewonnen hebben.

Het is de bedoeling dat er vooral aandacht wordt gegeven aan beginnende of nog niet zo bekende blogs.

Met 3 tot 5 awards te vergeven zijn er al snel veel winnaars natuurlijk, en inderdaad kwam ik al snel op een tiental blogs terecht. De lineage gaat via De Dakboerin, Groen Gedoe, en op Natuurlijk Zuinig kwam ik iets tegen dat op een logo lijkt en dat een aantal keer was doorgegeven:

 

Wat wel grappig is, is dat veel van deze en andere blogs in de award stamboom juist sterk inzetten op individueel handelen, bottom-up duurzaamheid, in tegenstelling dus tot Jan Paul van Soest. Ik zit meer op de lijn van Jan Paul, maar evenals hij zie ik dat beide benaderingen nodig en zinvol zijn.

Ik geniet nog even van mijn award voordat ik hem verder geef. De oorsprong lijkt in het Nederlands taalgebied te liggen, dus daar zal ik in eerste instantie zoeken voor een waardige opvolger (of meer). Aangezien de meeste blogs die ik lees Engelstalig zijn, kan ik wel wat pointers gebruiken naar kleine diamanten onder de Nederlandse klimaat en duurzaamheid blogs, dus geef maar suggesties!

3 Reacties op “Dankjewel Jan Paul van Soest voor Blog Award!

 1. Gefeliciteerd met je zeer verdiende blogaward Bart. Als je het niet erg vind haak ik even in op het onderdoor of overlangs verhaal. Met de excuses voor de lengte 😉

  Van bovenaf verduurzamen is natuurlijk een mooi streven: je neemt iedereen mee, geen freeriders in het ideale geval, echte CO2 reductie misschien. Maar 20 jaar lang besluiteloosheid in de internationale gemeenschap met al zijn verschillende prioriteiten en belangen (bijv. koraaleilandstaat vs teerzand-Canada) heeft nauwlijks iets teweeggebracht.

  De laatste antropogene CO2 uitstootcijfers van de IEA geven dat nog maar weer eens aan: met 30.6 miljard ton in 2009 is deze nog nooit zo hoog geweest. De lineaire trend is de afgelopen 10 jaar ongeveer +1 miljard ton/jr en over de langere termijn nog steeds exponentieel stijgend.

  Moeten we dan maar verwachten dat mensen die de realiteit van klimaatverandering accepteren rustig blijven zitten totdat het ministerie van Economische Zaken tegen de lobbyisten van Shell en de energiereuzen zegt: “Nu is het afgelopen, geen belastingvoordeeltjes meer en, ja, wij gaan CO2 uitstoot serieus belasten en duurzame alternatieven fors en structureel ondersteunen.”?

  Wie ook maar enigzinds naar het huidige kabinet, het huidige politieke klimaat en de historie van bijv. duurzame subsidie ellende heeft bekeken kan, denk ik, maar tot 1 conclusie komen: Nederland zit nog even vast aan BAU als voorheen, alle mooie woorden, SDE en corporate greenwashing ten spijt. Wachten op het moment dat de politiek of de echt grote bedrijven de leiding gaat nemen inzake dit onderwerp is als op het strand staan wachten tot de zeespiegelstijging zichtbaar wordt: je wordt al snel verblind door kleine golfjes maar onder de streep gebeurt er niet veel.

  Aanpak van klimaatverandering vereist een verandering van BAU en dus de manier waarop we met energie omgaan. Krachten die een paradigma verandering teweeg brengen komen meestal niet van dezelfde groepen die opgegroeid zijn en belang hebben bij het oude paradigma.

  Daarom ben ik erg blij met bijvoorbeeld de lokale duurzame energiebedrijven die nu overal de kop op steken; een paar kern-mensen die een ideaal nastreven en in hun enthousiasme een meute meenemen die anders op de oude voet zou doorgaan of andere zaken voorrang geven. Het zijn die kleine vlokjes die uiteindelijk een lawine kunnen veroorzaken.
  Mijns inziens gaat het daarbij niet alleen om de pure CO2 besparing maar ook dat de burger de wereld op een andere manier gaat bekijken en een fijne leefomgeving voor zichzelf en anderen niet als een gratis gegeven beschouwd.

  Ik volg met interesse (ben er niet direct bij betrokken) de oprichting van zo’n lokaal duurzaam energiebedrijf en het valt me op dat het niet alleen mensen aantrekt die begaan zijn met milieu of klimaat maar ook mensen die inzien dat globalisering en monopolisering ook nadelen hebben (bijv. de afstandelijkheid, gebrek aan inspraak, decentralisatie/diversificatie en uitbuiting van zwakkeren). Die groepen zou je niet aanspreken of zelfs afstoten met een van overheidswege opgelegd millieubeleid.

  Hopelijk kunnen deze geinspireerde mensen en anderen een beweging op gang brengen die t.z.t. niet meer genegeerd kan worden door ‘de elite’ met als gevolg, hopelijk (maar ik ben skeptisch) de o-zo noodzakelijke veranderingen van bovenaf.

  Volgens Jan Paul werkt hebben kleine duurzame energiebedrijven geen invloed op de totale CO2 uitstoot, evenals spaarlampen of windturbines van monopolistische energiebedrijven, omdat de CO2 dan wel op een andere manier geproduceerd zou worden. Als tegelijkertijd de mentaliteit van de mensen niet veranderd zal hij wel gelijk hebben. Maar een landelijk super politiek beleid helpt zo bezien ook niet: China en India zullen dankbaar de kolen/olie gebruiken die wij besparen.

  Onderdoor of Bovenlangs, als je het zo wilt bekijken, het heeft allemaal totaal geen nut, oftwel het ultieme doom argument. Tenzij wereldwijd wordt besloten om de rest van de kolen, schaliegas en teerolie ten allen tijde in de grond te laten zitten. Maar wie ziet dit scenario binnen afzienbare tijd gebeuren?

  In de Volkskrant las ik net dat Shell in Qatar een 19 miljard kostende GTL installatie heeft gebouwd als winst multiplicator voor een gasveld 10x groter dan Slochteren. Gas mag dan wel een ‘schone’ brandstof zijn maar het GTL proces maakt dit gas net zo CO2 intensief als aardolie. Qatar verdient er ook bakken met geld aan. Weer een kandidaat minder om bij de volgende VN klimaattop voor krachtige actie te pleiten.

  Dus Onderdoor of Bovenlangs? Mijns inziens, als er uberhaupt nog een reeele weg tot succes bestaat, is het Onderdoor.

  Like

 2. Err, foutje, de hoeveelheden CO2 zijn in gigaton natuurlijk.

  Like

 3. [edit. Dit is off topic en behoort op de open discussie post. BV]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s