Nederland droogste voorjaar ooit gemeten

Je zou het misschien niet zeggen na zo’n regenachtige dag, maar dit voorjaar is uitzonderlijk droog in Nederland tot nu toe. De weinige regen die er in de afgelopen weken gevallen is is bij lange na niet afdoende om het neerslagtekort (meer verdamping dan neerslag) aan te vullen:

Er was veel zon met hoge temperaturen, wat zorgde voor veel verdamping. Bovendien is er maar weinig neerslag geweest.

KNMI over de langjarige trend en het huidige seizoen:

Het neerslagtekort in Nederland in het voorjaar wordt de laatste jaren steeds groter. (…) De toenemende trend hangt samen met een toename van de verdamping, die weer het gevolg is van meer zon en hogere temperaturen. (…) De toenemende trend hangt niet samen met een afnemende trend in de neerslag, de neerslag neemt de laatste jaren eerder toe dan af. Dit voorjaar jaar is de hoeveelheid neerslag echter zeer klein. Daarnaast is er veel zon en is de temperatuur hoog, waardoor er veel verdamping is. Hierdoor is het neerslagtekort dit voorjaar groter dan ooit.

Het klimaatportaal houdt een dossier bij over de droogte in Nederland:

Nederland heeft te maken met het droogste voorjaar ooit gemeten. De waterstanden in de Maas en de Rijn zijn uitzonderlijk laag.
 
Dit heeft gevolgen voor de landbouw en de natuur. Door ontwatering stoten veengebieden extra broeikasgassen uit. De overheid neemt maatregelen om de negatieve gevolgen van de droogte zo veel mogelijk te beperken.
 

6 Reacties op “Nederland droogste voorjaar ooit gemeten

 1. Bedankt voor deze info, Bart. Omdat ik niet meer in Nederland woon, mis ik dit soort dingetjes. Alhoewel, ‘dingetje’. Het past mooi, doch bescheiden, tussen al het extreme weer waar we het afgelopen anderhalf jaar van hebben mogen genieten.

  Like

 2. Bart, gefeliciteerd, je hebt zojuist een (virtuele – sorry) blog-award gewonnen. Zie http://natuurlijkewereld.blogspot.com/2011/05/blog-awards-voor-bart-verheggen-klimaat.html

  Like

 3. In februari werd al een zonnig en droog voorjaar voorspeld.
  Dat zou te maken kunnen hebben met La Nina.
  Ook op de website van het KNMI wordt gemeld dat ‘in La Nina-jaren, de kans op een droog voorjaar groter is’.

  In 2007 en 2008 was de lente ook zeer zacht en zeer zonnig, maar was er een normale hoeveelheid neerslag.
  In 2009 was de lente zeer zacht en maar niet zo droog. In 2010 hadden we een normale lente met iets minder neerslag.
  Ik zie er nog geen trend in.

  Like

 4. Hoewel de voorspelling van Schuttenhelm/Weeronline goed uitpakte, staat er in het betreffende artikel toch het een en ander waar grote vraagtekens bij te zetten zijn.
  De invloed van La Niña en El Niño op het weer in W-Europa is erg klein, zo is uit diverse onderzoeken gebleken. Het KNMI zegt daarover:
  “In Nederland is het na een La Niña gemiddeld over 150 jaar een fractie droger in het voorjaar. Dit effect is echter heel gering, zeker in verhouding tot de veel grotere natuurlijke grilligheid van het weer.” (zie hier).
  Inderdaad was de zeewatertemperatuur westelijk van Ierland tot en met de Noordzee in januari nog aan de koude kant, maar in de loop van maart werd het juist warmer dan normaal, hetgeen zich tot eind mei voortzette (zie de kaartjes van de NOAA).
  De Golfstroom (beter Noord-Atlantische Drift) stroomt ook noordelijker dan gesuggereerd wordt in het artikel, en heeft ook slechts zeer beperkte invloed op de temperatuur van de Noordzee. Het laatste wordt voornamelijk bepaald door de lokale winden, dus de posities van hogen en lagen in onze contreien. Oorzaak en gevolg worden m.i. omgedraaid.

  Like

 5. Nederland stevent af op de natste zomer ooit gemeten.

  Het kan verkeren….

  Like

 6. Dank voor de herinnering, heb er een korte blog aan gewijd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s