‘De theorie van warmte’ uit op 27 oktober

Volgende week is het zover: dan ligt mijn boek in de winkel: De theorie van warmte: Een geschiedenis van de wetenschap achter klimaatverandering. Het eindpunt van een avontuur, waar ik misschien niet eens aan begonnen was in het vroege voorjaar van 2020, als ik toen had geweten hoe lang ik ermee bezig zou zijn. Gelukkig maar dat ik dat toen niet wist. Ik wist namelijk ook niet hoe interessant die speurtocht in de wetenschapsgeschiedenis zou zijn. En hoe plezierig, ondanks de zwaarte van het thema, het puzzelwerk om van de verschillende verhaallijnen een overzichtelijk, leesbaar geheel te maken. Of dat laatste is gelukt, daar mag elke lezer zelf over oordelen. Maar het avontuur dat tot het boek heeft geleid is het hoe dan ook waard geweest.

Voor wie al even wil proeven is er een voorpublicatie op klimaatweb.nl. En het boek is nu al te bestellen via de site van Athenaeum, of bij de lokale boekhandel (zoals Donner, de betrouwbare leverancier van belangrijke grondstoffen voor mijn boek). De grote webwinkels hebben het natuurlijk ook.

13 Reacties op “‘De theorie van warmte’ uit op 27 oktober

 1. Jan Paul van Soest

  Wow, gefeliciteerd Hans!

  Geliked door 2 people

 2. Hans Custers

  Dankjewel, Jan Paul.

  Like

 3. Hans Custers

  Update: de uitgever meldt een kleine vertraging bij de drukkerij. Het boek is er daarom pas komende donderdag, 27 oktober.

  Like

 4. Dirk Roorda

  Ik zoek naar de e-book versie, maar ik ben nog niet warm …

  Like

 5. Hans Custers

  Dat lijkt er inderdaad nog niet te zijn. Ik zoek het uit, Dirk, en als ik meer weet meld ik het.

  Like

 6. Hans Custers

  Dirk,

  De technische productie van het e-book blijkt wat vertraging te hebben opgelopen. Het komt eraan. Als ik van de uitgever hoor dat het er is meld ik het hier wel.

  Like

 7. Hans Custers

  Het e-book is er nu ook!

  Like

 8. Lennart van der Linde

  Meteen aangeschaft.

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoera!

  Geliked door 1 persoon

 10. Hans,
  bedankt voor het schrijven van dit boek. Ik heb het voor de kachel als een trein gelezen. Je geeft een heel inzichtgevend beeld van de klimaatwetenschap door de eeuwen heen, de ideeënontwikkeling, de samenhang met andere wetenschappen, en dan weer de specifieke uitdagingen waar de klimaatwetenschap voor staat.
  Hoe belangrijk rekenkracht bijvoorbeeld is.

  Los van dat dit over belangrijke onderwerpen gaat vond ik het ook heel erg boeiend om te lezen. Ik ben blij dat het schrijven van dit boek je op deze manier uit de hand gelopen is.

  Als je dit boek gelezen hebt, dan ben je immuun voor goedkope kritiek op wetenschappelijke modellen in het algemeen en klimaatmodellen in het bijzonder. Een werkend klimaatmodel heeft namelijk al vele rondes waardevolle kritiek achter de rug.

  Wat ook heel duidelijk wordt is dat de fundamentele resultaten van de klimaatwetenschap allang verkregen waren voor dat de pijlen van desinformatie er op gericht werden.

  Na lezing van jouw boek denk ik: het Nederlandse grondgebied bestaat sinds de Romeinse tijd al zo’n 2000 jaar, met de nodige variaties natuurlijk. Als we eenzelfde afstand vooruitkijken, dan botsen we op een horizon die misschien maar 200 jaar van ons verwijderd is, waarna er van het Nederlandse grondgebied zoals wij dat kennen misschien geen sprake meer is. We hebben meer verleden dan toekomst.

  Tenzij wij het kunnen betalen om de dijken bestand te maken tegen een 6m hogere zeespiegel. Tenzij dan weer dat het geen zin heeft omdat de zeespiegel een paar eeuw later weer verder gestegen zal zijn.

  En dat is dan alleen nog maar ons eigen kikkerlandje.
  We weten het, maar we zijn als een brontosaurus die in zijn achterpoot gebeten heeft, maar het nog niet voelt omdat de pijn nog bezig is de afstand naar zijn kop af te leggen.

  De sleutel ligt inderdaad niet alleen bij de natuurwetenschap, de techniek, maar zeker ook bij het begrijpen van onszelf en ons collectieve gedrag.

  Geliked door 3 people

 11. Hans Custers

  Dankjewel, Dirk!

  Like

 12. lieuwe hamburg

  Bedankt voor het schrijven van dit boek. Ik heb één van de eerste exemplaren gekocht bij Scheltema in Amsterdam en kon beginnen met lezen op mijn balkon (28 oktober werd de warmste ooit gemeten). Ergens aan het eind van het boek herinner je ons nog even aan die beruchte uitzending van DWDD op 15 februari in 2010.

  Ik hoop dat je boek net zo vaak verkocht en gelezen gaat worden als die uitzending destijds bekeken is.

  Geliked door 1 persoon

 13. Pingback: Exponentiële groei in de economische wetenschap - Sargasso

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s