Spencer en Ljungqvist in de Amerikaanse Senaat

Gastblog van Jos Hagelaars

Donderdag 18 juli was er een zitting van de Committee on Environment & Public Works van de Senaat van de VS. De zitting had de titel “Climate Change: It’s Happening Now.”. Naast o.a. Jennifer Francis en Pielke Jr. was ook Roy Spencer een van de genodigden in het panel van deskundigen.

Prof. Jennifer Francis had het in haar verhaal over ‘Climate Misleaders’ en even later was Dr. Roy Spencer aan de beurt. En prompt begon hij met een prachtig staaltje van ‘climate misleading’. Spencer liet een plaatje van een klimaatreconstructie zien om, zoals hij dat zei, het onderwerp in een bredere context te plaatsen.

Spencer Senate Hearing 2013-07

Figuur 1. Dr. Roy Spencer in de Senaat van de VS met zijn grafiek.

Bij het plaatje vertelde hij het volgende:
“The point is which I will restate orally, is that yes we are unusually warming now. Just like we were a 1000 years ago during the Medieval Warm Period and 2000 years ago during the Roman Warm Period. Now, those previous warm periods couldn’t have been our fault. The point is that climate varies naturally.”.
De boodschap is duidelijk, waar kletsen we toch over met onze ‘uitzonderlijke’ opwarming in de huidige tijd. Spencer heeft er inmiddels een blog aan gewijd en zijn Senaats-plaatje is er ook te vinden: http://www.drroyspencer.com/2013/07/senate-epw-hearing-climate-change-its-happened-before/

Het grafiekje van Spencer is gebaseerd op de temperatuurreconstructie van het Noordelijk Halfrond van Ljungqvist 2010 (blz. 345), zie figuur 2.

Ljungqvist_2010_Fig3

Figuur 2. De temperatuurreconstructie van Ljungqvist 2010 van het Noordelijk Halfrond.

Voor een vergelijking van de grafiek van Ljungqvist met de temperaturen van de huidige tijd, zijn de volgende punten van belang:

 • De reconstructie betreft alleen het Noordelijk Halfrond.
 • Elk datapunt in de grafiek is het gemiddelde over een decennium.
 • Er zit een vergelijking in met de instrumentele data van een deel van het Noordelijk Halfrond sinds 1850 (CRUTEM3+HadSST2 90-30°N), zichtbaar als zwarte stippellijn aan de rechterzijde van de grafiek.
 • De instrumentele data eindigen met het decenniumgemiddelde 1990-1999.

Roy Spencer heeft in zijn grafiek zoveel tekst en lijnen toegevoegd aan het plaatje van Ljungqvist dat de stippellijn van de instrumentele data lastig te zien is. Zelfs voor het decennium 1990-1999 lagen deze al circa 0.18 °C boven de piek van de Middeleeuwen. Daarnaast is het in 2013 uiteraard mogelijk om de data van Ljungqvist te vergelijken met instrumentele data tot en met het decennium 2000-2009, wat alweer veel warmer was dan het decennium 1990-1999. Iets dat Spencer juist nagelaten heeft.
Een dergelijke vergelijking is te vinden in figuur 3, hierin zijn naast de Ljungqvist data, de decenniumgemiddelden van de HadCRUT4 data voor het gehele Noordelijk Halfrond en de GISTEMP data voor het gebied 90-24°N weergegeven.
De huidige periode blijkt circa 0.4 – 0.6 °C (resp. HadCRUT4 en GISTEMP) warmer te zijn dan de piek bij het jaar 1000. Roy Spencer heeft de Amerikaanse Senaat dus niet de waarheid verteld.

Ljungqvist 2010 - GISTEMP - HadCRUT

Figuur 3. De temperatuurreconstructie van het Noordelijk Halfrond van Ljungqvist gecombineerd met de decenniumgemiddelden van HadCRUT4 voor het Noordelijk Halfond en de GISTEMP voor het gebied van 90-24°N.

De video van Spencer met zijn grafiekje van de Ljungqvist reconstructie wordt nu gepromoot op WUWT. Dat ‘sceptisch’ enthousiasme is zeer merkwaardig, daar deze reconstructie juist keurig aansluit bij het eerdere paleoklimatologische werk van bijvoorbeeld Michael Mann.
Ljungqvist schrijft namelijk: “Our temperature reconstruction agrees well with the reconstructions by Moberg et al. (2005) and Mann et al. (2008) with regard to the amplitude of the variability as well as the timing of warm and cold periods, except for the period c. ad 300–800, despite significant differences in both data coverage and methodology.“.

Betekent dit nu dat men op WUWT ook enthousiast is geworden over de reconstructies van Mann en anderen? Als je een aantal daarvan in een grafiek plaatst en vergelijkt met de instrumentele data van HadCRUT4 en GISTEMP, zie je dat de uitspraak van Ljungqvist correct is en tevens dat het huidige tijdperk fors warmer is dan het gedurende de afgelopen millennia is geweest. Zie figuur 4.
Hockeysticks, hockeysticks en nog meer hockeysticks.

NH-Reconstructions_HadCRUT4_GISTEMP

Figuur 4. Drie temperatuurreconstructies van het Noordelijk Halfrond gecombineerd met de HadCRUT4 data voor het Noordelijk Halfond en de GISTEMP data voor het gebied van 90-24°N.

Het is wel degelijk uitzonderlijk warm in deze “modern period” en de oorzaak is bekend. Dat zijn wij met z’n allen.
.
Overige info:
Voor de video Senaatdiscussie en de geschreven getuigen verklaringen van de paneldeskundigen, zie hier.
Links voor de data: Ljunqvist 2010, Mann/Jones 2003, Mann 2008 en Moberg 2005.
Meer over de Ljungqvist reconstructie op Open Mind en Skeptical Science.

4 Reacties op “Spencer en Ljungqvist in de Amerikaanse Senaat

 1. You can fool some of the people all the time…

  Like

 2. M. Van Delft

  Heeft geen van de aanwezigen hem gevraagd waarom hij de afgelopen 13 jaar niet presenteert?

  Like

 3. The variability between MWP and LIA in the 2010 paper is 0.9 K, comparable with the instrumental temperature increase.

  There is also this later reconstruction, suggesting even larger low frequency variability:

  Klik om toegang te krijgen tot cp-8-765-2012.pdf

  I wonder why Spencer didn’t elect to use this one?

  Like

 4. Bob Brand

  Beste M. van Delft,

  Het filmpje met deze sessies is tamelijk slaapverwekkend, wel is het opvallend dat allerlei afgevaardigden in de Senaat lange palavers houden over inhoudelijke, wetenschappelijke punten waar zij zelf geen kaas van gegeten hebben. Ze zouden het wellicht beter aan de (al of niet uitgenodigde) wetenschappers over kunnen laten.

  Het filmpje staat hier:

  http://www.senate.gov/isvp/?type=live&comm=epw&filename=epw071813

  Spencer is aan zet vanaf 03:04:20. De manier waarop hij:

  * het Ljungqvist grafiekje presenteert (met grote rode letters over die stippellijn, het is amper nog te zien);

  * er NIET bij vertelt dat het géén mondiale temperatuurvariatie is, maar de variatie op hogere breedtegraden op het noordelijk halfrond;

  * op geen enkele manier de recente temperaturen naar voren brengt;

  maakt dat je helemaal niet doorhebt, en ook niet kan zien, dat de laatste dertien jaar er niet bij zitten. De wijze van presenteren (beetje wapperen met de print-out) wekt de suggestie dat het DE mondiale temperaturen zouden zijn, compleet t/m heden…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s