Eerste Hulp Bij Klimaatverwarring

‘Eerste hulp bij klimaatverwarring’ is de titel van een nieuw boek op het interessante terrein van ons klimaat en dat wij ter commentaar al in hebben mogen zien. Het boek is geschreven door een van onze zuiderburen, Pieter Boussemaere. Pieter is historicus en doceert prehistorie en wereldgeschiedenis aan de Vives Hogeschool, afd. Brugge. Hij leidt daar toekomstige leerkrachten op en ontdekte dat het triest gesteld is met hun klimaatkennis (ook in Nederland een punt van zorg). De huidige aspirant-leerkrachten en hun leerlingen zullen immers veel meer met de gevolgen van klimaatverandering worden geconfronteerd dan de oudere generaties.

Het boek van Pieter Boussemaere biedt een uitgebreid overzicht over wat we weten, de geschiedenis ervan en de bijbehorende onzekerheden. Alles komt voorbij; van temperatuurmetingen en Tyndall tot onze klimaattoekomst, van Keeling tot klimaatontkenners. Het vlot geschreven en mooi geïllustreerde boek is een goede ingang voor mensen die nog onbekend zijn met klimaatopwarming en kan zeker als ‘eerste hulp’ klimaatboek dienen. ‘Klimaatopwarming’ is een term die in het boek veelvuldig wordt gehanteerd, omdat het volgens de schrijver “..de meeste accurate en beknopte omschrijving is voor wat ons te wachten staat..”. Inderdaad.

‘Eerste hulp bij klimaatverwarring’ is niet alleen voor de leek een interessant boek, maar ook voor iemand die wel al behoorlijk bekend is met het onderwerp. De historie van de klimaatwetenschap en zijn wetenschappers is namelijk als een rode draad door het boek verweven en die insteek vond ik althans erg boeiend. Pieter Boussemaere geeft ook een mooie omschrijving van het begrip klimaat die ik nog niet kende: “Klimaat is de geschiedenis van het weer”. De geschiedenis van een onderwerp – en dat geldt dus ook voor het klimaat – is volgens Pieter erg belangrijk, want zoals hij het zelf omschrijft:
“… als historicus ben ik er rotsvast van overtuigd dat je een probleem pas ten volle begrijpt als je ook zijn geschiedenis kent.”

Pieter Boussemaere heeft in België gepleit om meer aandacht te geven aan klimaatonderwijs en dat heeft, samen met het verschijnen van zijn boek, al geleid tot een bezoek aan het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. In Pieters verslag daarvan valt op dat men ook in België op onverwachte plekken zogenaamde klimaatsceptici kan tegenkomen:
“Vandaag ontvangen op het kabinet onderwijs van minister Crevits… Ik mocht er mijn uitleg doen over het gebrek aan degelijk klimaatonderwijs.
Zeer vreemd gesprek. De heren hadden weinig tijd en ééntje stelde zelfs de wetenschap as such graag en geregeld in vraag…”

Met het oog op onze toekomst zou het wellicht verstandig zijn dat de politieke elite in België én in Nederland verplicht een nascholing klimaatonderwijs dient te volgen. Ze kunnen alvast beginnen om dit mooie boek ‘Eerste hulp bij klimaatverwarring’ te lezen.

Het boek kan hier besteld worden:
http://www.davidsfonds.be/publisher/edition/detail.phtml?id=3494#
De facebook pagina van het boek:
https://www.facebook.com/pages/Eerste-Hulp-bij-Klimaatverwarring/1413909078918454?ref=aymt_homepage_panel
Een ander boek van Pieter Boussemaere gaat over het ontstaan van de mens:
http://www.davidsfonds.be/publisher/edition/detail.phtml?id=2994
Interview met Pieter Boussemaere bij VRT Radio 1:
http://www.radio1.be/programmas/bonus/eerste-hulp-bij-klimaatverwarring

2 Reacties op “Eerste Hulp Bij Klimaatverwarring

 1. Goed boek; je krijgt meteen de neiging om er iets uit te citeren maar je weet uit ervaring al de reactie uit het sceptische kamp. Ik laat het boek nog even bezinken, ondertussen koester ik de nieuwe kennis.

  Like

 2. Ja, inderdaad goed boek. Bedankt Pieter Boussemaere!
  Ik ga het aanbevelen en uitlenen.
  Erg nuttig was te leren over de JASON-groep en hun rapport uit 1979.
  De tijdschalen waarop veranderingen plaatsvinden is ook goed uit de verf gekomen.
  En dan ben je op pagina 197 bij het hoofdstuk “Klimaatoorlog”.
  Hier had ik mentale ‘Eerste Hulp’ nodig. Ofschoon ik bijna alles wat in dat hoofdstuk wordt behandeld wist en begrepen had, kreeg ik, nu het zo bij elkaar is gebracht een treurig gevoel. Waarom dit moedwillig beschadigen van alles en iedereen voor het behoud van het oude. Dat wringt.

  Hoeveel tijd zal deze oorlog de mensheid en de maatschappij achteruit werpen, terwijl er een sprong naar voren had kunnen worden gezet. En misschien wel twee sprongen.
  Het is daarom goed dat een historicus dit boek schreef. Dat zal andere historici mogelijk helpen, om op een later moment, deze eerste decaden van de een-en-twintigste eeuw te beschrijven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s