Kennis van klimaat: een hoorcollege over de wetenschappelijke inzichten en de maatschappelijke discussie over klimaatverandering

 

Ik heb een hoorcollege opgenomen over klimaatverandering, beschikbaar via Home Academy. Het volgt dezelfde lijn als mijn boek (al is de volgorde net iets anders). Dat zie je ook terug in de samenvatting:

 

In het publieke debat lopen de meningen over klimaatverandering sterk uiteen, ook over feitelijke aspecten die wetenschappelijk gezien heel helder zijn. Voor een zinnige maatschappelijke discussie is het belangrijk om de wetenschappelijke inzichten goed in beeld te hebben. De basis van onze kennis is in de 19de eeuw gelegd door bekende en minder bekende natuurkundigen. Toen al werd voorspeld dat de uitstoot van CO2 tot opwarming van de aarde zou leiden, lang voordat het door metingen zou worden bevestigd. Ook in het verre verleden blijkt CO2 vaak een sleutelrol te hebben vervuld in de forse klimaatveranderingen die de aarde heeft doorgemaakt. De huidige opwarming gaat naar verhouding pijlsnel en wordt hoofdzakelijk door menselijke activiteit veroorzaakt.

Bart Verheggen schept duidelijkheid door niet alleen aan te geven wat we zoal weten over klimaatverandering, maar ook hoe we dat weten. Daarnaast reflecteert hij als wetenschapper op de dynamiek van het publieke debat. Waarom stuiten de wetenschappelijke inzichten bij sommige mensen op zoveel weerstand? Veelgehoorde misvattingen over klimaatverandering passeren de revue.

Een hoorcollege opnemen in een studio is heel wat anders dan het schrijven van een boek. Sowieso voelt het in het begin een beetje raar om in een microfoon te praten, zonder publiek (afgezien van twee mensen van Home Academy). Op zich praat ik vrij gemakkelijk en ongedwongen, maar wel op een hoog tempo, zeker in vergelijking met de heel rustige inleiding van Folef van Nispen. Een geluidsfragment is hier te horen:

Je kunt een synopsis van het hoorcollege downloaden, waarin een aantal belangrijke grafieken staan die verduidelijken wat ik in het hoorcollege probeer te beschrijven. Dit is in feite een iets uitgebreidere versie van de samenvatting van het boek. Er zit ook een uitgebreide lijst met aanbevolen literatuur bij. Daarnaast is de referentielijst bij het boek handig voor mensen die over specifieke onderwerpen meer willen lezen, evenals de lijst met blogposts, gerangschikt per hoofdstuk/onderwerp.

2 Reacties op “Kennis van klimaat: een hoorcollege over de wetenschappelijke inzichten en de maatschappelijke discussie over klimaatverandering

 1. Wetenschap gaat over : wat weten we, en wat weten we niet! ! Want we zijn Jezus niet die verklaarde dat hij te volle waarheid bezat. Iemand die aan wetenschap doet moet de nodige discipline van nederigheid hebben. Het klimaat is zeer complex en het klimaat is ook zeer gevoelig. Kunnen we nu reeds weten dat tegen het einde van deze eeuw het klimaat als we niets doen meer dan drie graden hoger zal zijn. Kunnen we de klimaatmodellen vertrouwen. Ikzelf heb daar mijn twijfels over. Omdat veel zal de maken hebben hoe de mens zich zal gedragen! En daar heeft zelfs het klimaat geen vat op.

  Like

 2. Beste Willy,

  … moet de nodige discipline van nederigheid hebben.

  Nederigheid en het onder ogen zien van het ontbreken van de eigen expertise, dat lijkt me belangrijk indien jij je een oordeel aanmeet zoals: “Ikzelf heb daar mijn twijfels over.” Waar is dan de nederigheid?

  Je zegt dat het te maken zal hebben met hoe de mens zich zal gedragen. Dat klopt! Het is de mens die de huidige klimaatverandering veroorzaakt. Daaruit volgt dat ons toekomstige gedrag bepaalt of we wel/niet/hoeveel over de “drie graden” gaan. De klimaatwetenschap doet géén voorspellingen maar verschaft ALS … DAN … projecties. Wat er achter de ALS staat, is de onvoorspelbare factor van het gedrag van de mens, bijvoorbeeld:

  ALS we ons gedrag vergaand aanpassen DAN blijven we onder +2 °C
  ALS we maximaal doorstoken DAN gaan we ruim over +2 °C

  Het werkt als volgt: eerst worden er een heleboel verschillende ‘gedrags-scenario’s’ opgesteld, zonder dat men zegt wélke het meest waarschijnlijk is. Dat is immers een keuze van de mens. Dergelijke gedrags-scenario’s zijn eigenlijk emissie-scenario’s: het zijn de verschillende Representative Concentration Pathways (RCPs). Bij elke RCP hoort een andere opwarming:

  Je hebt dus gelijk. Bij elk gedrag hoort er een totaal andere opwarming, zoals je aan de rechterkant van de grafiek ziet. We kunnen kiezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s