Open discussie winter 2022

Na een relatief warme herfst is de winter nu toch echt begonnen. Tot veler verbazing vriest het momenteel zelfs. Tijd dus voor een nieuwe open discussie, waar klimaat-gerelateerde zaken kunnen worden besproken die niet in een recent blogstuk aan de orde zijn geweest.

PS: zoekt u nog een leuk kerstcadeautje om iemand mee te verblijden? Medeblogger Hans Custers schreef een prachtig boek over de geschiedenis van de klimaatwetenschap, getiteld De theorie van warmte. Door zijn oog voor detail krijg je goed inzicht in hoe wetenschap werkt, met alle controverses, onhebbelijkheden, toevallige ontdekkingen etc die daarbij horen. “Met, onvermijdelijk, een open einde, want de klimaatwetenschap is nog niet af. Wetenschap is nooit helemaal af.” Warm aanbevolen!

7 Reacties op “Open discussie winter 2022

 1. Ik vind het jammer dat de parijs akkoord waar afgesproken is om de opwarming van de aarde tot 2 graden is veranderd in iets heel anders. Het zou allemaal via de wetenschap geregeld worden of de landen zich er wel aan houden. Waarna in onderling overleg bepaald kon worden welke acties er nodig zijn. Het is nu via een scherpe co2 reductie in de vs en europa een oorlog tegen fossiele brandstoffen geworden. Dit geeft niet veel vertrouwen aan andere landen om ook iets aan de opwarming van de aarde te doen.

  Like

 2. Beste wisdomwij,

  Er is niets veranderd aan het Akkoord van Parijs.

  De afspraak om de opwarming te beperken tot “well below 2 °C” is ongewijzigd. De acties die er nodig zijn worden per land afgesproken, zoals ook in Parijs al is bepaald.

  Deze afspraken zijn de Nationally Determined Contributions (NDC’s). Hier kan je het register, met de afspraken per land, bekijken: https://unfccc.int/NDCREG

  Het uitfaseren van fossiele brandstoffen is onontkoombaar als we de “well below 2 °C” willen halen. Aangezien de VS en Europa als eersten begonnen waren met het verstoken van deze brandstoffen, zijn zij ook de eersten om het gebruik ervan te reduceren.

  Like

 3. Hieronder de nieuwste verwachtingen qua jaartemperatuur voor 2022, door NASA GISTEMP.

  We zijn inmiddels al enkele jaren in La Niña omstandigheden en nieuwe records dienen dan ook te wachten tot bijvoorbeeld 2024 of 2025.

  Like

 4. Lennart van der Linde

  Je zou bijna denken dat de grote afkoeling eindelijk is begonnen…

  Like

 5. Haha, ja nou… 😉

  Verontrustend is vooral dat de mondiaal gemiddelde temperatuur (NASA GISTEMP V4) over 2020 en 2021, al bijna dezelfde was als over ‘Super El Niño’ jaar 2016. Dit terwijl we in een langdurige La Niña zitten:

  Like

 6. lieuwe hamburg

  “ Wat zijn nu twee graadjes warmer of kouder?”

  De podcast is geen gezellig kerstverhaal en dat kan ook niet want hij is gemaakt in de zomer. Helemaal zonder hoop is de podcast niet maar: “Houd u vast aan de takken van de bomen!”
  Het begint met een beschrijving van het schilderij Jagers in sneeuw.

  https://klimaatverandering.files.wordpress.com/2017/09/jagers-in-de-sneeuw.jpg?w=500&h=357
  Hans Custers gebruikte een afbeelding van dat schilderij ook bij een wat ouder blogstuk.

  https://podtail.nl/podcast/geschiedenis-voor-herbeginners-gesproken-dagblad-i/8-11-wat-zijn-nu-twee-graadjes-warmer-of-kouder/

  Like

 7. Iedereen een voorspoedig en gezond 2023 gewenst! Laten we er een warm en positief jaar van gaan maken — ‘warm’ niet zozeer qua thermometerstanden (dat lukt vast wel), maar ook op het intermenselijke vlak. 😀

  NASA plaatste op Twitter deze grafiek over de afgelopen 22000 jaar, gebaseerd op de bekende temperatuurreconstructies van Shakun en Marcott en voorzien van enkele maatschappelijke mijlpalen:


  Even aanklikken voor een grotere weergave. Wat het zo interessant maakt, is dat je hier in één grafiek ziet:

  – het laatste staartje van de meest recente ijstijd (Last Glacial Maximum van 26500 tot 19 á 20.000 jaar geleden);
  – de geleidelijke overgang vanuit deze ijstijd naar ons Holoceen die zo’n 10 duizend jaar in beslag nam en waar, mondiaal gemiddeld, de temperatuur met 4 á 5 graden toenam;
  – het Holoceen, ons interglaciaal dat zo’n 10.700 jaar geleden is begonnen;
  – Holocene Climate Maximum ruwweg 8.000 tot 6.500 jaar geleden, toen het Holoceen op z’n warmst was;
  – en de heel geleidelijke afkoeling sindsdien tot ca. 1900… waarna we de opvallend snelle, plotselinge trendbreuk zien van de opwarming van de afgelopen 120 jaar.

  Waardoor was ons interglaciaal dan op z’n warmst, althans op basis van de natuurlijke factoren, zo’n 8.000 á 6.500 jaar geleden? Het is duidelijk dat dit komt doordat toen de baanparameters van de Aarde (Milankovitch cycli) voor een maximale zonne-instraling zorgden, tijdens de Arctische zomer. Daardoor stond toen, rond de Noordpool, de zon hoger aan de hemel en langer boven de horizon dan nu het geval is. Deze zonne-instraling rond 65° noorderbreedte functioneert in menig opzicht als de ‘trigger’ voor een reeks aan veranderingen in het klimaatsysteem, waaronder de hoeveelheid reflecterende ijs- en sneeuwbedekking op de noordelijke continenten:

  Kip-en-ei bij CO2 en de temperatuur

  Sinds ca. 8000 jaar geleden maken de veranderende baanparameters van de Aarde dat deze zonne-instraling geleidelijk afneemt, waardoor we het dalende verloop zien van de mondiale temperatuur op de lange-termijn (tot het begin van de vorige eeuw). Ook nu daalt deze zonne-instraling nog. Dit effect is inmiddels ruimschoots overtroffen door onze menselijke invloeden op het klimaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s