Terugblik op een bloggend 2011

Het grootste deel van mijn bloggende leven (sinds 2008) heb ik mijn Engelstalige en Nederlandstalige artikelen op dezelfde blog geplaatst: OurChangingClimate. Omdat de doelgroepen voor het grootste deel niet overlappen heb ik ze in april 2011 weer uit elkaar gehaald.

Sindsdien heb ik hier 34 posts geschreven, waarvan de meest populaire de enige gast-bijdrage is: Dankjewel Jos! Hij schreef een uitstekende samenvatting van Richard Milne’s presentatie getiteld “kritisch denken over klimaatverandering”. Een heel belangrijk thema, te meer daar “kritisch” nog wel eens wordt verward met “tegen de meerderheid ingaan”.

Er zit een licht stijgende lijn in de zichtbaarheid van dit blog, met zo rond de 1000 views per week. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van hoeveel nieuws ik er op zet, en daarnaast ook van de mate van discussie: Als mensen eenmaal verbaal met elkaar aan het stoeien zijn, komen ze blijkbaar regelmatig terug om te checken.

In vergelijking met OurChangingClimate heb ik hier relatief meer referrals van social network sites (twitter en linkedin). Slechts weinigen vinden mijn site via zoekmachines. Als zoekterm wordt vooral mijn naam gebruikt. De daarna meest gebruikte zoekterm is “klimaatverandering”, wat de waarde aangeeft van de url.

In 2011 ben ik ook begonnen met twitteren (@BVerheggen). Tot nu toe doe ik dat tweetalig: In het Engels en Nederlands beiden vanaf dezelfde account. Daar kom ik nu echter een beetje op terug. Graag hoor ik jullie advies over twee aparte twitter accounts (Eng en NL) versus één voor beide talen (zoals tot op heden het geval).

Meer highlights van 2011:

Van Jan Paul van Soest kreeg ik een blog award uitgereikt. Alle goeie dingen komen in tweevoud lijkt het wel, want net ervoor had ik de ‘Woody Guthrie award for a thinking blogger‘ gekregen van Nick Stokes. Leuk om te weten dat mijn blog inspanningen gewaardeerd worden!

Recensie van Marcel Crok’s boek “De Staat van het Klimaat” (gebaseerd op uitgebreide PCCC recensie)

Reactie(s) op Derk Jan Eppink.

Rene Leegte is het oneens met conclusies van de klimaatwetenschap dus wil KNMI afschaffen en een ingezonden brief over de affaire-Leegte.

Reflectie op klimaatdiscussie (deel I en deel II) voor als je in een notedop wilt lezen hoe ik in deze discussie sta.

Ingezonden brief in reactie op Marco Visscher, wiens optimistische bril hem het zicht op de werkelijkheid ontneemt.

Het onderscheid tussen korte termijn variatie en een lange termijn trend. Dit is één van de meest besproken issues in het maatschappelijke debat over klimaatverandering.

Daarnaast heb ik op OurChangingClimate nog een paar dozijn Nederlandse blogs staan, waarvan een groot aantal niet tijdsgebonden zijn in feite niets aan relevantie hebben ingeboet. 

Click here to see the complete WordPress end-of-year report.

In 2012 zal ik waarschijnlijk minder gaan bloggen, om persoonlijke en werkgerelateerde redenen. Voor gastbijdragen van regulars sta ik zeker open!

7 Reacties op “Terugblik op een bloggend 2011

 1. Bart, mijn dank voor de gastvrijheid op jouw blog met een hoge tolerantiegraad en directe opname van de geschreven reacties. Ik heb veel opgestoken van de reacties van nagenoeg iedereen op deze site. Ik moet wel constateren dat mede door mijn aanwezigheid als enige scepticus het aantal reacties over de 100 gaat op sommige interessante artikelen, zoals die van Jos.
  Hert zou interessanter zijn, indien er meer sceptici zouden reageren. Misschien is de methode van Paul Littakhuis een idee.

  Like

 2. Jos Hagelaars

  Anton, je bent een goede tweede geworden zag ik op het overzicht. De energie, activiteit en kwaliteit van Bob kunnen wij echter bij lange na niet evenaren!
  Het klopt dat jouw reacties hier vaak allerlei tegenreacties oproepen. De vraag is of de webserver het wel aan kan als er nog een extra “scepticus” bijkomt. Maar volgens mij mag iedereen hier reageren, mits ze het netjes houden, dus ik van mijn kant zie niet in waarom Bart zijn methode zou moeten veranderen.

  PS, die weddenschap op “Globaal gemiddelde temperatuur” is dat niets voor jou?
  Je moet wel met een laag getal aankomen, gezien al je eerdere uitspraken over een komende koude periode.

  Like

 3. Bart,

  Geweldig overzicht, en het zou mooi zijn als je de tijd kan vinden om posts uit het verleden (bijvoorbeeld die over de 30-jarige trends in de verschillende datasets), nog ’s van een nederlandstalige update te voorzien, hier ter plekke.

  Wellicht aangevuld met e.e.a. over warmte in het klimaatsysteem vs. alleen oppervlaktetemperaturen.

  Sommige thema’s blijven spelen, en verdienen dan weer een update naar de state-of-the-art. 🙂

  Like

 4. Hoi Anton & Jos,

  Er zijn nog wel meer ‘sceptici’ hier actief, zoals Hans Verbeek.

  Het zou prettig zijn als we eens ietsje meer loskwamen van die malle ‘tribalistische’ indeling in de twee kampen ‘alarmisten’ vs. ‘sceptici’, want dat is vooral een label of een ideologische/politieke categorie.

  Het overstijgen van die tweedeling NIET door het ‘gemiddelde’ te nemen (een typisch politieke aanpak), maar juist door een thema geheel op de inhoudelijke kanten uit te diepen (de wetenschappelijke aanpak), zou volgens mij helpen.

  Het gaat tenslotte over wetenschap, en niet over ‘geloven’ of ‘politieke overtuigingen’ (die volgens mij wel weer nauw verwant zijn aan religie, vooral door het tribalistische aspect en het gebrek aan toetsbaarheid).

  Of: “Non lullare, sed polire”, zei Harry Mulisch al. 😉

  Like

 5. Bob,

  Je suggestie om een bepaald thema uit te diepen op grond van argumenten is iets wat vaker geopperd wordt tegenwoordig, en niet alleen op blogs.

  Bedoel je met je vraag voor een NL update trouwens deze: http://ourchangingclimate.wordpress.com/2010/03/01/global-average-temperature-increase-giss-hadcru-and-ncdc-compared/ (waarschuwing: laadt langzaam vanwege >2000 comments)

  Anton,

  Wat bedoel je met “de methode van Paul Littakhuis”? Het verschil in discussie zit ‘m er vooral in dat op zijn blog je reactie pas na moderatie verschijnt. Wie er wel of niet reageert op een blog is iets dat organisch tot stand komt om het zo maar te zeggen; dat is niet eigen aan deze of gene “methode” als je het mij vraagt.

  Like

 6. Hoi Bart,

  Ja precies, die blogpost bedoelde ik. Een kleine update & repost is wellicht goed. Het zou mooi aangevuld kunnen worden met deze geweldige grafiek van Jos Hagelaars:

  Waar de 1e afgeleide getoond wordt, dus de rate of change, ofwel hoe de 10/17/30-jaars trend varieert in de loop van de tijd.

  Je ziet daar perfect dat de 17-jaars trend alle lange tijd positief is, én dat de trend over de afgelopen 30 jaar steeds dichter bij de 0.2 graad/decade komt.

  Volgens Easterling & Wehner 2009 kan die 17-jaars trend overigens best enige tijd negatief worden in een opwarmend klimaat (wat sinds de 70’s niet meer gebeurd is). Wordt mooi toegelicht in dit zeer leesbare artikel:

  Klik om toegang te krijgen tot 2009_may_warmingworld.pdf

  Prettige zondag!

  Like

 7. Jos Hagelaars

  Dit is totaal off-topic maar ik heb zojuist de volgende artikelen gelezen:
  http://www.rtcc.org/policy/katharine-hayhoe-qa-climate-scientists-in-usa-under-attack/
  http://www.skepticalscience.com/Katharine-Hayhoe-labour-of-love-inspires-torrent-of-hate.html

  Zo bont als men het in de VS maakt, lijkt het mij in Nederland niet te zijn, maar dit soort intolerantie, tevens op klimaatgebied, is helaas ook hier te vinden.

  Ik vond het hele Hayhoe verhaal te triest voor woorden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s